Idealne puszyste placuszki z jagodami bez jajka
Placuszki z jagodami idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek. Smakują całej rodzinie i można je zabrać ze sobą na spacer.
Czas przygotowania : 20 minut
Składniki suche:
- 300 gramów mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 1 łyżka cukru brązowego
- Opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 150 jagód wcześniej rozmrożonych i odciśniętych za pomocą ręcznika papierowego
- 400 ml mleka roślinnego – u mnie migdałowe (zamiast mleka krowiego)
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny to ten składnik da puszystość plackom
- Olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Mleko wymieszaj z octem jabłkowym i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj jagody.
Odrobinę oleju wlej na patelnię i poczekaj aż się podgrzeje. Nałóż ciasto na patelnię za pomocą łyżki, formując kształt placka. Smaż, tak żeby placki były rumiane.
Podawaj obsypane cukrem pudrem.