Placuszki z jagodami bez jajka

Idealne puszyste placuszki z jagodami bez jajka

Placuszki z jagodami idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek. Smakują całej rodzinie i można je zabrać ze sobą na spacer.

Czas przygotowania : 20 minut

 

 

 

Składniki suche:
  • 300 gramów mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
  • 150 jagód wcześniej rozmrożonych i odciśniętych za pomocą ręcznika papierowego
  • 400 ml mleka roślinnego – u mnie migdałowe (zamiast mleka krowiego)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny to ten składnik da puszystość plackom
  • Olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:

Mleko wymieszaj z octem jabłkowym i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj jagody.
Odrobinę oleju wlej na patelnię i poczekaj aż się podgrzeje. Nałóż ciasto na patelnię za pomocą łyżki, formując kształt placka. Smaż, tak żeby placki były rumiane.

Podawaj obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu