Ciasto z brzoskwiniami.
Inspiracją do zrobienia tego ciasta była puszka brzoskwiń, która zalegała w lodówce. Jako, że idea zero waste jest mi bliska, postanowiłam wymyślić szybki przepis na ciasto z brzoskwiniami bez jajek i mleka.
Mam nadzieję, że i tobie będzie smakowało.
Suche składniki
225 g maki pszennej typ 450
Łyżka skrobi ziemniaczanej
Łyżka siemienia lnianego zmielonego ( jako zamiennik jajka )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody
Szczypta soli
Cukier waniliowy
100 gramów erytrytolu (ciasto będzie słodsze jeśli użyjemy zwykłego cukru)
Mokre składniki
Syrop z brzoskwiń 100 ml
110 ml mleka roślinnego ( u mnie migdałowe zamiast mleka krowiego )
60 ml oleju z pestek winogron
Ocet jabłkowy – łyżka
Sposób przygotowania
Na sam początek polecam nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Do pierwszej miski wsyp suche składniki, przesiej mąki przez sitko i dodaj resztę składników.
Do drugiej miski wlej wszystkie mokre składniki i połącz zawartość obu misek, wlewając mokre składniki do suchych, a uzyskaną w ten sposób masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm.
Brzoskwinie odsącz ręcznikiem kuchennym, żeby nie były zbyt mokre.
Drobno pokrój 3 – 4 połówki brzoskwiń z puszki, ponieważ tyle potrzeba do obłożenia ciasta o średnicy 20 cm. Przełóż ciasto do tortownicy i poukładaj pokrojone brzoskwinie na powierzchni.
Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach i pozwól ciastu z brzoskwiniami całkowicie wystygnąć.
Smacznego!